Voorlezen en ouderen
Voorlezen is niet alleen geschikt voor kinderen. Ook volwassenen en ouderen worden graag voorgelezen. Voor deze laatste groep geldt dat zij soms door een visuele beperking, of bijvoorbeeld reuma, niet (makkelijk) zelf meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Daarnaast is voorgelezen worden een prettige dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen. Voorlezen geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan voorlezen een rol spelen in het doorbreken van het isolement, waarin sommige ouderen verkeren. Soms wordt voorgelezen aan een groep ouderen, maar er zijn ook initiatieven waarbij één op één wordt voorgelezen, en initiatieven voor dementerende ouderen. Vaak speelt de bibliotheek een spilfunctie.
Voorbeelden en mogelijkheden:
Stichting Aangepast Lezen
Wanneer het onmogelijk is (geworden) om zelf te lezen, bijvoorbeeld door een visuele of andere leesbeperking, dan biedt Stichting Aangepast Lezen uitkomst. Daar kun je onder andere terecht voor:
- Gesproken boeken en brailleboeken
- Kranten en tijdschriften in aangepaste leesvorm
- Maatwerk
- Reliëfwerk
De lectuur en informatie in de gewenste leesvorm ka via de post of via internet verstuurd worden, waardoor je er niet de deur voor uit hoeft. Hier lees je meer over Stichting Aangepast Lezen.
Luisteren in je leunstoel
José Franssen is de drijvende kracht achter het project Luisteren in je leunstoel. Zij biedt scholing en training voor degenen die een voorleesproject willen starten, voor bibliothecarissen en activiteitenbegeleiders, en voor vrijwilligers of mantelzorgers die voorlezen aan ouderen. Tot de mogelijkheden behoren:
- Workshop of training in het voorlezen voor vrijwilligers die al voorlezen of die willen voorlezen aan ouderen; ervaring in het voorlezen is niet nodig.
- Informatieve bijeenkomst, studiedag of training voor professionals in de ouderenzorg en/of bibliothecarissen die vanuit hun organisatie een voorleesproject willen opzetten, of optimaliseren.
- Lezing over het project, achtergronden en effecten.Informatieve bijeenkomst voor beleidsmakers, managers en personeelswerkers, die interesse hebben in het voorlezen als methodiek in het ouderenwerk en in de ouderenzorg. Aandachtspunt is dan het voorlezen als instrument voor verbetering van de kwaliteit van de zorg.
- Training en coaching op de eigen werkplek van een groep waarin voorlezers én activiteitenbegeleiders, met een bibliothecaris, het voorlezen starten, vormgeven en optimaliseren.
- Train-de-trainers-traject: voor bibliothecarissen, scholingsmedewerkers van zorginstellingen, freelance-trainers die het Luisteren in je leunstoel-concept willen doorgeven.
Meer informatie over Luisteren in je leunstoel.
Humanitas
Verschillende deelgroeperingen van vrijwilligersvereniging Humanitas voorziet in voorleesmogelijkheden. Bijvoorbeeld de afdeling Lemsterland.
Sprookjes voorlezen aan dementerende ouderen
Sprookjes zijn in onze ogen verhalen voor kinderen. Echter, als sprookjes worden gebruikt in een activitet voor ouderen met dementie, bijvoorbeeld Alzheimer, dan wordt een beroep gedaan op hun geheugen. Deze ouderen zijn met hun gedachten vaak in het verleden, daar waar hun herinneringen aan sprookjes goed zijn opgeslagen. In dit artikel lees je meer over hoe sprookjes van waarde kunnen zijn bij het voorlezen aan ouderen met dementie. Hier lees je meer over welke boeken te kiezen.
Artikel in Lezen
In de special over Voorlezen van St. Lezen, de Lezen nummer 1 van 2013, vind je een artikel over voorlezen aan licht dementerende ouderen in een Woonzorgcentrum in Amsterdam. Je leest het artikel “Het is hier altijd kerstransje” op pagina 12 en 13, via deze link.
Selma Noort
Schrijfster Selma Noort leest regelmatig voor aan ouderen. Zij schrijft hierover op haar weblog.
Kopgroep Bibliotheken
Op Texel wordt regelmatig voorgelezen aan ouderen. Hier vind je het programma van de bibliotheek, waarin deze activiteit telkens zal worden genoemd.
Op 1 oktober 2013 – Internationale Dag van de Ouderen – werd in het kader van het Jaar van het Voorlezen een Nationale Voorleeslunch georganiseerd. Lees hier een verslag van de Culturele Apotheek, zij waren aanwezig bij een lunch, waarbij Ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen, verhalen van Martin Bril voorlas in een dagopvang voor ouderen.