Voorleestips

Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is gezellig, maar ook van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen, maar zeker ook voor oudere kinderen en voor volwassenen is voorlezen waardevol. Hier vind je per doelgroep een aantal voorleestips.

Algemene voorleestips

Een boek kiezen

In de boekwinkel en bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van uw kind. Denk eens aan de voldende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt uw kind zindelijk of leert het zelfstandig naar de wc te gaan. meer»

Voorleestips: baby’s

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

meer»

Voorleestips: dreumes en peuter

Voorleestips voor het voorlezen aan 1,5 – 3-jarigen: meer»

Voorleestips voor leerlingen in groep 7 en 8

Zit je in groep 7 of 8 en doe je mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd? Of wil je beter leren voorlezen? meer»

Voorleestips Voortgezet Onderwijs – docenten

Ben je docent in het Voortgezet Onderwijs en wil je aandacht besteden aan (voor)lezen?

meer»

Voorlezen en ouderen

Voorlezen en ouderen

Voorlezen is niet alleen geschikt voor kinderen. Ook volwassenen en ouderen worden graag voorgelezen. Voor deze laatste groep geldt dat zij soms door een visuele beperking, of bijvoorbeeld reuma, niet (makkelijk) zelf meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. meer»