Over voorlezen

Voorlezen, hoe doe je dat? En lees je anders voor aan baby’s dan aan peuters? Welke boeken kun je voorlezen in het voortgezet onderwijs? En bestaan er ook voorleesprojecten voor ouderen? Of workshops? En waarom is voorlezen goed voor kinderen? En welke initiatieven zijn er allemaal?

Hier vind je allerlei informatie over voorlezen: onder andere voorleestips voor in de bibliotheek, het onderwijs en in de kinderopvang. Daarnaast onderzoeksresultaten en een overzicht van voorleesinitiatieven.

Voorleestips

Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is gezellig, maar ook van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen, maar zeker ook voor oudere kinderen en voor volwassenen is voorlezen waardevol. Hier vind je per doelgroep een aantal voorleestips.

meer»

Professionals

Voorlezen is niet zo moeilijk. Toch kunnen de meeste mensen wel wat tips gebruiken. Op deze website vind je er al een heleboel. Daarnaast kan het – met name voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of de bibliotheek – heel nuttig zijn om eens een voorleesworkshop te volgen, waarin je leert hoe je het beste aan diverse doelgroepen kunt voorlezen. meer»

Onderzoek

Naar de effecten van voorlezen is veel onderzoek gedaan. Hierdoor weten we niet alleen hoe populair voorlezen is, wie er vooral voorlezen en hoe lang ze dat doen. Het onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen die worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben. Voorlezen aan kleuters bevordert hun taal- en leesvaardigheid en kinderen van ouders die veel lezen, voorlezen en een kast met boeken in huis hebben, doen het beter op school. Op allerlei gebied rond voorlezen is onderzoek gedaan, ook bijvoorbeeld naar digitale voorleesboeken.

meer»