Nederland Leest

Eén maand, één auteur, één boek. Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Eén boek staat centraal en wordt door de openbare bibliotheken gratis uitgedeeld aan hun leden. Mét de aansporing het (voor) te lezen of en er met anderen over te praten.

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk eenbreed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.

Nederland Leest werd voor het eerst georganiseerd in 2006. Leden van de bibliotheek krijgen tijdens Nederland Leest een speciale pocketeditie van het campagneboek cadeau. Aan het boek is een Lofrede toegevoegd waarin een prominente Nederlander zijn of haar bijzondere relatie met het boek beschrijft. In de boekhandel is tijdens en na de campagne een luxe gebonden editie te koop. Deze editie is voorzien van een essay over het thema of de auteur van boek.

 

 

Dit jaar staat Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) centraal tijdens Nederland Leest, van 1 t/m 30 november 2013.

 

Erik of het klein insectenboek
Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wolleweiboven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers. Lees verder »

 

Godfried BomansGodfried Bomans
Godfried Bomans (1913-1971) wordt precies honderd jaar geleden geboren in Den Haag. Nederland hield van Bomans. Hij was een van de meest geliefde naoorlogse schrijvers, wellicht mede doordat hij met zijn relativerende observaties vrolijkheid bracht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. In Nijmegen schrijft hij Erik of het klein insectenboek, dat uitgroeit tot zijn meest succesvolle boek. Lees verder »

Midas DekkersLofredenaar Midas Dekkers

De Lofrede op Erik of het klein insectenboek wordt geschreven door Midas Dekkers (Haarlem, 1946), bioloog en auteur van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Hij is bekend om zijn volstrekt eigen insteek van thema’s en zijn originele kijk op zowel mens als dier. Lees verder »

Verspreiding
De Nederland Leest-editie van Erik of het klein insectenboek tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november 2013 door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt 1 november een luxe editie uitgebracht.

Nederland Leest in Naturalis
Naturalis Biodiversity Center in Leiden staat de hele maand november in het teken van Erik of het klein insectenboek. Hier kun je, net als Erik, alle kruipende en vliegende bewoners van de Wollewei van dichtbij leren kennen.

Op vrijdag 1 november wordt in Naturalis op feestelijke wijze het landelijke startschot gegeven voor Nederland Leest. Op zaterdag 30 november kunnen leden van de openbare bibliotheek gratis naar Naturalis met de Nederland Leest-pocket.

 

Naar de site »