Dichter Draagt Voor

Ramsey Nasr heeft 20 Nederlandstalige gedichten uitgekozen om te verfilmen. Het doel is van deze ‘poëzieclips’ is een jong publiek aan te spreken. De clips kunnen onder andere in het onderwijs gebruikt worden om dichters als Focquenbroch, Leopold, Van Ostaijen en Vasalis op een aantrekkelijke manier te introduceren bij een nieuwe generatie. Ze tonen op meesterlijke wijze de kracht van voorlezen.

Ramsey Nasr over Dichter Draagt Voor: “Dichter Draagt Voor is de naam van een project dat ik al sinds mijn aantreden als Dichter des Vaderlands wil verwezenlijken. Doel ervan is om meer mensen, vooral jongeren, bij poëzie te betrekken. Het project vertrekt vanuit de opgedane ervaring dat een gedicht, wanneer het wordt voorgedragen, een veel directer appeal heeft dan als het gelezen wordt. Alle vooroordelen die mensen vaak hebben over poëzie – lastig, elitair, zweverig, onbegrijpelijk – verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra men een gedicht hóórt in plaats van zelf leest. Voor veel lezers is het eenvoudigweg fijn een handreiking te krijgen in een gedicht waarin soms alle interpunctie ontbreekt. Op deze manier wordt een schijn van begrijpelijkheid aangereikt: het gedicht wordt er niet makkelijker door, maar je hoeft niet meer van nul te beginnen. Dichter Draagt Voor wil met de poëzieclips een brug slaan naar potentiële lezers. Ik zou als Dichter des Vaderlands iets met dit project willen achterlaten.“

Uitgeverij De Bezige Bij geeft de selectie uit als bloemlezing. In de bundel wordt per gedicht een QR code opgenomen, waardoor de clips op een mobiele telefoon of tablet af te spelen zijn. De films zullen op een website te zien zijn. De poëzieclips worden gepresenteerd in de aanloop naar de volgende Gedichtendag/Week van de Poëzie, rond 31 januari 2013 – de dag waarop Ramsey Nasr zijn functie als Dichter des Vaderlands neerlegt en een andere dichter het stokje overneemt.

Naar de site »