Vaste voorleescampagnes

Ieder jaar zijn er vaste activiteiten op het gebied van voorlezen die de Leescoalitie organiseert: bijvoorbeeld BoekStart (voor baby’s), De Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen en de Week van de Alfabetisering. Hier vind je een volledig overzicht per doelgroep.

 

 

BoekStart: voorlezen voor baby’s

BoekStart: voorlezen voor baby’s

BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het landelijke project BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. meer»

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers. meer»

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek

Het motto van de Kinderboekenweek 2013 is ‘Klaar voor de start!’ Boeken over sport en spel staan centraal. Harmen van Straaten schrijft het kinderboekenweekgeschenk en Loes Riphagen maakt het prentenboek. De 59ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober 2013. meer»

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd

In het jaar van het Voorlezen viert De Nationale Voorleeswedstrijd haar twintigjarig jubileum. Alle basisscholen in Nederland zijn daarom uitgenodigd mee te doen en hebben een deelnamepakket ontvangen. De afgelopen twintig jaar hebben al meer dan een miljoen kinderen uit groep 7 en 8 met veel enthousiasme, als luisteraar of voorlezer, meegedaan aan de wedstrijd. meer»

Read2Me – voorleeswedstrijd voor de brugklas

Read2Me – voorleeswedstrijd voor de brugklas

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers, waarin zij elkaar fragmenten uit jeugdboeken voorlezen. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale.

De Weddenschap

De Weddenschap

De Weddenschap is dé leescampagne voor het vmbo. Drie BN’ers dagen vmbo-leerligen uit de bovenbouw uit om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Spangas-actrice Fatma Genç, Puberruil-presentator Ajouad El Miloudi en motorcoureur Jasper Iwema lezen van 20 september 2012 tot en met 20 maart 2013 de boeken die ze gekozen hebben. Voor het Jaar van het Voorlezen worden de BN’ers gevraagd om ook een stuk voor te lezen uit hun boeken. Daarnaast zijn er docenten die met hun deelnemende klas een voorleesmarathon houden, door met elkaar een heel boek voor te lezen.

meer»

Poëzieweek

Poëzieweek

Vanaf januari 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs en Turing Nationale Gedichtenwedstrijd hun krachten in de Poëzieweek. Bovendien krijgt Nederland dan, na Ramsey Nasr, een nieuwe Dichter des Vaderlands. De week begint op donderdag 31 januari 2013 met Gedichtendag en eindigt op woensdag 6 februari. meer»

Dichter Draagt Voor

Dichter Draagt Voor

Ramsey Nasr heeft 20 Nederlandstalige gedichten uitgekozen om te verfilmen. Het doel is van deze ‘poëzieclips’ is een jong publiek aan te spreken. De clips kunnen onder andere in het onderwijs gebruikt worden om dichters als Focquenbroch, Leopold, Van Ostaijen en Vasalis op een aantrekkelijke manier te introduceren bij een nieuwe generatie. Ze tonen op meesterlijke wijze de kracht van voorlezen.

meer»

Boekenweek

Boekenweek

De 78e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart 2013. Het thema is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Traditiegetrouw leest tout schrijvend Nederland voor in bibliotheken, boekhandels, theaters en andere bijzondere plekken. Kees van Kooten schrijft het Boekenweekgeschenk, dat mede in het kader van het Jaar van het Voorlezen ook verschijnt als luisterboekversie.
meer»

De Week van het Luisterboek

De Week van het Luisterboek

De Week van het Luisterboek is de week waarin het het voorgelezen boek op een voetstuk wordt geplaatst. En terecht, want een luisterboek biedt een uitgelezen kans om ouderwets op te gaan in een verhaal dat speciaal voor jou wordt voorgelezen. In 2013 vindt de week plaats van maandag 22 april tot en met zondag 28 april.
meer»

Voorleeswedstrijd Pabo’s

Voorleeswedstrijd Pabo’s

‘De voorleeswedstrijd voor pabo-studenten is een speelse activiteit met als doel het leesplezier van studenten te vergroten. Door gebruik te maken van kwalitatief goede kinderboeken, maken studenten kennis met jeugdliteratuur die ook door de leerlingen op de basisschool gelezen wordt. Door zelf mee te doen aan de voorleeswedstrijd en medestudenten te horen voorlezen ervaren studenten wat goed voorlezen is’, aldus een pabo-docent die de wedstrijd in voorgaande jaren organiseerde. meer»

Nederland Leest

Nederland Leest

Eén maand, één auteur, één boek. Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Eén boek staat centraal en wordt door de openbare bibliotheken gratis uitgedeeld aan hun leden. Mét de aansporing het (voor) te lezen of en er met anderen over te praten.
meer»

Stichting Aangepast Lezen

Wanneer u de kleine lettertjes niet meer kunt lezen, of lezen moeilijk is door een visuele beperking of leeshandicap (bijvoorbeeld dislectie) kan de dienstverlening van Stichting Aangepast Lezen van grote betekenis zijn. Aangepast Lezen is een service van de bibliotheek, die onder andere gesproken boeken aanbiedt. Dit zijn boeken die – anders dan sommige luisterboeken – van kaft tot kaft voorgelezen worden.