FAQ

Veel gestelde vragen over het Jaar van het Voorlezen

Waarom is 2013 het Jaar van het Voorlezen?

In 2013 worden allerlei jubilea gevierd. Het is de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen, Stichting Lezen bestaat 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd wordt voor de 20ste keer gehouden en BoekStart wordt 5 jaar. Aanleiding genoeg om 2013 uit te roepen tot het Jaar van het Voorlezen.

Wat is het Jaar van het Voorlezen?

Het Jaar van het Voorlezen is een jaar waarin 12 maanden lang op allerlei manieren aandacht wordt besteed aan voorlezen. Zo laten we met elkaar zien dat voorlezen leuk en nuttig is. Voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Maar ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde.

Wie organiseren het Jaar van het Voorlezen?

Het Jaar van het Voorlezen is een initiatief van vier partijen die samen De Leescoalitie vormen: Stichting Lezen, StichtingLezen en Schrijven, Stichting CPNB en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SiOB).

Wie kunnen er meedoen aan het Jaar van het Voorlezen?

Iedereen kan meedoen aan het Jaar van het Voorlezen. Boekhandels, auteurs, bibliotheken, uitgeverijen, kinderdagverblijven, scholen, overheidsinstanties en bedrijven. Maar natuurlijk ook gezinnen en andere enthousiastelingen.

Hoe kan ik meedoen aan het Jaar van het Voorlezen?

Iedereen kan meedoen aan het Jaar van het Voorlezen door mee te doen aan de diverse (voor)leescampagnes of door zelf activiteiten rond voorlezen te organiseren. Dat kan van heel klein, van je houden aan het voornemen echt elke dag voor te lezen aan je eigen kinderen, tot aan groot: bijvoorbeeld het organiseren van een voorleesestafette in de buurt waar je woont. Mogelijkheden zijn er meer dan genoeg! Wil je suggesties voor het organiseren van een voorleesactiviteit? Wij hebben er voor diverse doelgroepen een aantal op een rijtje gezet. Je vindt deze suggesties hier.

Hoe kan ik mijn voorleesactiviteit onder de aandacht brengen?

Via het aanmeldformulier kun je je activiteit aanmelden. Deze wordt door de webredactie gecontroleerd op o.a. volledigheid en vervolgens op de website in de kalender geplaatst.

Waar kan ik mij opgeven om mee te doen?

Via de kalender kun je zien of activiteiten openbaar of besloten zijn. Voor het bijwonen van openbare activiteiten neem je contact op met de organisatie van de desbetreffende activiteit. Daarnaast roepen we iedereen op om mee te doen met diverse campagnes en om zelf een ludieke voorleesactie te bedenken.

Zijn er posters of andere materialen te bestellen?

Posters zijn te bestellen via promotiemateriaal. Hiervoor betaal je alleen de verzendkosten.

Waar vind ik het logo en waarvoor en hoe mag dat gebruikt worden?

Het logo is hier te downloaden en kan vrij worden toegepast, mits intact gelaten: kleur, vorm, verhouding en lettertype mogen niet worden aangepast, geen elementen toevoegen of verwijderen. Afdrukken dienen van hoogwaardige kwaliteit en in kleur te zijn.
 Het beeldmateriaal mag slechts voor niet-commerciële doeleinden vrij worden gebruikt. In alle andere gevallen moet toestemming worden verkregen van Stichting Lezen Nederland. Hierbij zal er eventueel een financiële vergoeding voor de makers worden gevraagd.

Is het mogelijk om een financiële bijdrage te krijgen voor mijn voorleesactiviteit?

Het is niet mogelijk om voor individuele voorleesprojecten een financiële bijdrage aan te vragen bij de organisaties van het Jaar van het Voorlezen.