Doorlopende activiteiten - Komende activiteiten - Afgelopen activiteiten

Boris Boekenwurm en de Lettervreters

Doorlopend Details >

De voorstelling Boris Boekenwurm en de lettervreters is ontwikkeld op verzoek van basisscholen in Almelo met als doel kinderen enthousiast te maken voor het (voor)lezen. De voorstelling is al ruim 20 keer opgevoerd op verschillende basisscholen. Elke basisschool kan de voorstelling boeken.De voorstelling:
Boris Boekenwurm doet niet liever dan lezen. Toen zijn vader en moeder hem nog voorlazen droomde Boris altijd over de meest fantastische dingen. En nu kan hij zelf lezen,  maar op een ochtend is zijn boek verdwenen en de voordeur staat open. Wie heeft zijn boek meegenomen? Samen met vriendje Snuffel gaat hij op zoek. Snuffel kan niet lezen, maar houdt wel van snuffelen. Kun je in een boek ook snuffelen? Dat kan, maar dan moeten ze wel eerst het boek vinden. Wie heeft het gedaan en waarom? Zouden de lettervreters daar iets mee te maken hebben?

Een vrolijk avontuur voor kleuters van groep 1 en 2 en in een wat spannendere versie ook geschikt voor groep 3. Met liedjes, versjes en gebaren worden de kinderen actief bij de voorstelling betrokken.

Duur: 40 minuten

De voorstelling heeft als doel kinderen te enthousiasmeren voor het (voor)lezen en staat nadrukkelijk stil bij de verwondering en fantasie die lezen kan oproepen bij de mogelijkheid om lezen te gebruiken om kennis en informatie te verzamelen.

De voorstelling wordt door Stan Fritschy, professioneel verhalenverteller, gegeven. De voorstelling is het meest geschikt voor groepen van ongeveer 40 kinderen en kan in elke locatie worden opgevoerd (klaslokaal, speellokaal, etc.).
De voorstelling kost € 200,00 (excl. reiskosten OV en incl. btw). Wanneer een school of meerdere scholen bij elkaar in de buurt meerdere voorstellingen op een dag boeken gelden reducties. Stan Fritschy is in de gelegenheid om in heel Nederland op te treden.

Voorlezen in de bibliotheek

Uden Doorlopend Details >

Elke woensdagmiddag van 14.30 uur tot 15.00 uur mogen alle kinderen tot en met 8 jaar komen luisteren naar een mooi verhaal in de bibliotheek in Uden

Voorlezen bij Basisbibliotheek bibliorura in Roermond

Roermond Doorlopend Details >

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 2 en 7 jaar.
Heb je zin om te komen genieten van al dit moois?
Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig.

Voorlezen in de bieb

Delfzijl Doorlopend Details >

Iedere tweede woensdag van de maand wordt er voorgelezen in de bibliotheek van Delfzijl voor kinderen van 4-8 jaar.

Workshop: Voorlezen met gebaren

Egmond-Binnen Doorlopend Details >

Sterk in gebaar combineert het voorlezen van een prentenboek met het ondersteunen van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Dit maakt het voorlezen van het boek nog leuker en interactiever!

In deze leuke workshop leer je hoe je op een andere manier een verhaal voorleest of vertelt met ondersteuning van de gebaren, waarbij het verhaal voor kleine kinderen nog begrijpelijker wordt en ze een actieve houding mogen aannemen. Deze workshop zal ongeveer anderhalf uur duren en is geschikt voor zowel gezonde horende kinderen als kinderen met een auditieve en/of communicatieve handicap. Kennis van gebarentaal is niet nodig, ook hier wordt aandacht aan besteed. Leeftijd: 0 t/m 6 jaar. Aanwezigheid van de ouder/verzorger van het deelnemende kind is een vereiste.

Kijk voor de data en meer informatie op de website.

Verteltassen

Landelijk Doorlopend Details >

Maak van het voorlezen een bijzonder, interactief moment dat kinderen op verschillende vlakken stimuleert. Ontdek hoe je zelf een verteltas rond (prenten)boeken kan maken en gebruiken, voor nog meer voorleesplezier!

Prentenboeken, daar zit muziek in!

Breda Doorlopend Details >

Liesbeth van den Berg trekt het gehele jaar met haar accordeon en een tas vol muziekinstrumenten langs scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken in de regio Tilburg, Breda, Oosterhout. Ze gaat met de kinderen haar zelfgemaakte liedjes zingen, muziek maken en bewegen bij bekende prentenboeken. 

Liesbeth van den Berg is te boeken via de website.
Heel Nederland en Vlaanderen kan hier ook lesmateriaal bestellen om zelf mee aan de slag te gaan.

Auteurs: Liesbeth Van Den Berg

Voorleesservice

Olst Doorlopend Details >

De voorleesservice is een particulier inititatief en maakt deel uit van de activiteiten van Atelier Acht – cultuurparticipatie.

 De service bestaat uit:
* dagelijks voorleestips online
* advies bij de keuze van kinderboeken
* voorlezen thuis
* workshops voor potentiële voorleeskampioenen uit de groepen 7 en 8.
Inwoners van de gemeente Olst-Wijhe en omgeving kunnen zich aanmelden via de website.

Auteurs: Vrijwilligers Van Atelier Acht

Prent + Pop = Taal

Landelijk Doorlopend Details >

Voorlezen verrijken met poppenspel

Voorlezen kan verrijkt worden met allerlei expressievormen en zintuigervaringen. Poppenspel is hierbij erg effectief. Poppentheater Peterselie verzorgt workshops in poppenspel.

De workshop bestaat uit een stukje show, dan wat theorie en uitleg bij een ‘tentoonstelling” met tientallen voorbeelden van zeer eenvoudig te maken poppen. Daarna wordt er door iedereen een pop gemaakt en spelen we er een spelletje mee. De workshop kan aangepast worden aan het Prentenboek van het Jaar.

Auteurs: Marjanne Peters, Poppenspel Peterselie

Voorleesvrijwilligers

Someren / Asten Doorlopend Details >

Elk jaar kiest Onis Vrijwilligerscentrale een thema om bij aan te sluiten. Aangezien 2013 helemaal in het teken van het Jaar van het Voorlezen staat, krijgen vrijwilligers die voorlezen dit jaar extra aandacht. Daarnaast promoten wij projecten die voorlezen organiseren om meer vrijwilligers te werven.

BoekStart

Landelijk Doorlopend Details >

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Ouders worden aangemoedigd om samen met hun baby te genieten van het lezen van boeken en worden gestimuleerd om naar de openbare bibliotheek te gaan. Daarnaast werkt de kinderopvang in samenwerking met de bibliotheek aan een goed voorleesklimaat. BoekStart maakt onderdeel uit van het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen.

Auteurs: Diverse

De VoorleesExpress

Landelijk Doorlopend Details >

Vrijwilligers introduceren het voorleesritueel in taalarme gezinnen. De voorlezer komt een half jaar wekelijks bij het gezin thuis en geeft ouders handvatten om de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

Auteurslezingen

Landelijk Doorlopend Details >

SSS regelt lezingen en schoolbezoeken van auteurs in het hele land.