Meedoen met het JvhV voor boekhandelaren

Ben je boekhandelaar en wil je graag meedoen aan het Jaar van het Voorlezen, maar vraag je je af hoe?Beste Boekverkoper 2012 Daan van der Valk van Boekhandel de Vries geeft de volgende tips om mee te doen aan het Jaar van het Voorlezen.

“Voor de hand liggend, maar erg leuk om te doen.”

Daan van der Valk: “Het Jaar van het Voorlezen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Naturlijk zijn er een aantal dingen die je in ieder geval kunt doen en die iedereen kan bedenken. Ik denk dan aan het inrichten van een voorleesetalage, of een wisselende Jaar van het Voorlezen- tafel, met boeken die geschikt zijn om voor te lezen. Aan kinderen natuurlijk, maar ook aan volwassenen. Je kunt BN’ers uitnodigen om voor te komen lezen, de poster ophangen [deze is nog in ontwikkeling. red] of een maandelijks voorleesuurtje organiseren. Auteurs- of illustratorenbezoeken en boekpresentaties kun je ook koppelen aan het Jaar van het Voorlezen: hierbij wordt immers ook altijd wel voorgelezen. Uiteraard kun je op je website aandacht aan het Jaar besteden, bijvoorbeeld door een column over je eigen (winkel)ervaringen op het gebied van voorlezen
te schrijven.”

Extra uitpakken

“Naast deze voor de hand liggende dingen, kun je ook iets extra’s doen. Ik zie het al helemaal voor me dat ik op koopzondag – voor opening van de winkel om 12.00 uur – een groot ontbijt organiseer, met lange tafels waaraan aan het hoofd twee voorlezers zitten en er tussen in luisterend en etend publiek. De voorlezers kunnen schrijvers zijn, maar ook Bekende Nederlanders, of lokale grootheden. Door voorinschrijvingen of van tevoren hiervoor kaartjes te verkopen weet je hoeveel mensen je kunt verwachten.

Je zou dit ook doordeweeks kunnen doen, in samenwerking met een school en een uitgeverij een buitenlandse schrijver. Door samen aan tafel te zitten, wordt de schrijver voor de kinderen een mens van vlees en bloed, aan wie je alles kunt vragen. Je kunt deze ontbijten koppelen aan De Nationale Voorleesdagen, maar je kunt ze ook door het jaar heen organiseren.

In samenwerking met een docent en een uitgeverij zou je ook schoolklassen een bepaald boek kunnen laten lezen. Leerlingen komen vervolgens naar de boekhandel, waar de schrijver is en lezen de fragmenten die zij het mooist vonden voor aan de schrijver, om vervolgens een gesprek aan te gaan.

Iets anders wat je kunt doen is een voorleeswedstrijd, waarbij kinderen in de jury zitten, en vaders en moeders strijden om de titel Beste Voorleesvader of –moeder van Boekhandel De Vries. Kinderen mogen dan natuurlijk niet meestemmen als het om één van hun eigen ouders gaat.

Natuurlijk breng je al die activiteiten je via flyers, posters en social media onder de aandacht brengen. Het gaat er vooral om dat je het doet, en een beetje lef hebt en er zelf van geniet. Als je laat zien dat je zelf in een goed boek, en in voorlezen gelooft, breng je de beste boodschap over. En komen de mensen terug naar jouw winkel.”