Jaar van het voorlezen
 

Voorlezen in Justitiële Jeugdjeugdinrichting

Voorleesambassadeur Gerda Havertong, schrijver Abdelkader Benali en rapper RMB waren vandaag, 18 december, aanwezig in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt voor de lancering van het voorleesproject “Laat je Lezen”.

© Werry Crone

Het project is een samenwerking van de Leescoalitie, De Hartelborgt en de interne school Het Kompas College. Vaak is de relatie  tussen jongeren die in de jeugdinrichting verblijven en hun kinderen of broertjes en zusjes niet zo goed. Het doel van het project is dan ook om deze band te verbeteren. De lancering, die werd gepresenteerd door Isolde Hallensleben, vormt de afsluiting van een succesvol Jaar van het Voorlezen. Het voorleesproject start in 2014 en sluit aan bij de nieuwe campagne van de LeescoalitieVaders Voor Lezen.

Het voorleesproject bestaat uit een lessenserie, waarin de jongeren begeleid worden bij het kiezen van verhalen, het gebruik van hun stem en de techniek van het voorlezen. Wanneer de jongeren zo ver zijn dat zij over voldoende lees- en vertelvaardigheden beschikken, maken zij een opname voor hun kind(eren) of jonge familieleden. Zo kunnen ze op een positieve manier in contact blijven met hun familie. Daarnaast is (voor)lezen goed voor de taalontwikkeling van de jongeren zelf en kunnen boeken en verhalen een positieve rol spelen bij de terugkeer in de maatschappij. Het project is eerder succesvol uitgevoerd in onder meer Groot Brittannië.

De Hartelborgt

De Hartelborgt is een Justitiële Jeugdinrichting. Hier verblijven jongeren die in aanraking zijn geweest met de politie. In de inrichting worden de jongeren opgevoed en behandeld zodat ze uiteindelijk weer positief kunnen terugkeren in de maatschappij zonder terugval in delinquent gedrag. De Hartelborgt heeft plaats voor 115 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar.