Jaar van het voorlezen
 

Hoogtepunten Jaar van het Voorlezen

2013 is bijna ten einde en zo komt ook een einde aan het Jaar van het Voorlezen. Een Jaar van het Voorlezen is echter niet genoeg: ook in de toekomst wordt vanuit de Leescoalitie blijvende aandacht aan (voor)lezen gegeven. Zodoende krijgt de het Jaar van het Voorlezen een doelgroepspecifiek vervolg met de campagne Vaders Voor Lezen. Voordat het zover is, kijken we terug op een paar hoogtepunten uit het Jaar van het Voorlezen:

13 december 2012 – Lancering de Leescoalitie, initiatiefnemer van Jaar van het Voorlezen

Op 13 december werd tijdens de Bibliotheek2Daagse in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien De Leescoalitie gelanceerd. De Leescoalitie is een samenwerkingsverband van Stichting LezenCPNB, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, Verenigde Openbare Bibliotheken en Stichting Lezen & Schrijven. Het Jaar van het Voorlezen was de eerste gezamenlijke actie van De Leescoalitie. In 2014 krijgt het Jaar van het Voorlezen een vervolg met de campagne Vaders Voor Lezen.

 

 

Ambassadeurs van het Jaar van het Voorlezen

© Jørgen Koopmanschap

Op 19 maart werden tijdens het congres Lezen Centraal Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik benoemd tot Voorleesambassadeur. Zij zetten zich het hele jaar in op diverse evenementen en speelden een centrale rol in de algemene campagne. De drie ambassadeurs benadrukten in een tv-commercial dat voorlezen alles lekkerder, leuker en mooier maakt.
Gerda Havertong reikte o.a. de Luisteraward uit aan Arthur Japin, vertelde over  voorlezen bij het Drongofestival en las – net als Ruben en Merel – voor aan ouderen tijdens de Nationale Voorleeslunch. Ook las zij voor in de Justitiële Jeugdinrichting de Hartelborgt. Ruben brak o.a. het record voorlezen aan baby’s en Merel was o.a. jurylid bij de Voorleeswedstrijd en presenteerde de Voorleesestafette met bekende Eriken.

 

BoekStart Babyboekje van het Jaar – Voorleesrecord voorlezen aan baby’s

© Janiek van Dam

BoekStart – een leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s – riep in het Jaar van het Voorlezen een nieuwe boekenprijs in het leven voor de allerjongste categorie, 0-1,5 jaar: BoekStart Babyboekje van het Jaar. De aanleiding voor dit initiatief was zowel het vijfjarig bestaan van BoekStart en het Jaar van het Voorlezen. Winnaar van de prijs was het boekje Nijntje en de wilde dieren. Ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Ruben Nicolai reikte in mei de prijs uit, en las in juni voor uit dit boekje aan meer dan 320 baby’s in de bibliotheek in Utrecht.

 

Voorleeswedstrijden – 3 maal is scheepsrecht!

Voorleesambassadeur Merel Westrik.

© Jørgen Koopmanschap

Eind mei vonden traditiegetrouw de Voorleeswedstrijden plaats. De Nationale Voorleeswedstrijd alweer voor de 20ste keer. Twaalf kinderen streden met elkaar om de titel Nationale Voorleeskampioen 2013. Mees van Santen uit Zwolle (Overijssel) bleek de beste voorlezer en is de Voorleeskampioen van 2013. 3900 scholen deden dit jaar mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd.
De landelijke finale van de derde editie van de Voorleeswedstrijd Pabo´s werd gewonnen door Nathalie Plantinga van HvA Kohnstammhuis uit Amsterdam. Tijdens de finale streden op 28 mei elf finalisten tegen elkaar voor de titel ´Beste Pabo Voorleeskampioen 2013´. Voorleesambassadeur Merel Westrik zat in de jury.
Ook de landelijke finale van Read2Me! vond plaats op dinsdagavond 28 mei, in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht). Nick van Rhee uit Eindhoven won de finale gewonnen en is de Voorleeskampioen van Read2me! 2013.

 

Fokke en Sukke vragen om voorgelezen te worden

www.foksuk.nl

Ook Fokke en Sukke wisten dat 2013 het Jaar van het Voorlezen is. Op 23 maart verscheen deze strip op de Achterpagina van NRC Handelsblad.

 

 

 

 

 

Iedereen kan voorlezen – filmpjes

Op allerlei evenementen zijn mensen gevraagd om stukjes voor te lezen op camera. Alle filmpjes zijn terug te zien op het youtubekanaal van het Jaar van het Voorlezen. Sommige mensen lezen voor aan hun kind of kleinkind, anderen aan iedereen die maar wil luisteren.  De filmpjes zijn al meer dan 25.0000 keer bekeken.

 

 

 

Week van de alfabetisering

Van 8 t/m 15 september vond de Week van de Alfabetisering plaats. Tijdens deze week vonden ruim 1000 activiteiten plaats rond het belang van lezen en schrijven. Ook voorlezen vervulde een belangrijke rol tijdens de week: basisscholen werden opgeroepen om mee te doen aan een Voorleesestafette. In heel Nederland hebben bijna 500 klassen mee gedaan met de Voorleesestafette. Na 15 minuten sloeg de ene klas het boek Oh nee, niet weer een boek!  van auteur Magali de Frémery dicht en begon een andere klas met lezen.

 

 

 

 

 

1 oktober Nationale Voorleeslunch

Ruben Nicolai leest voor aan ouderen. © Janiek Dam

Tijdens de Nationale Voorleeslunch op 1 oktober is in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder meer Ruben Nicolai, Gerda Havertong, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Henny Huisman en Jan Siebelink lazen voor in zorginstellingen door het hele land. Ook schrijvers, basisschoolleerlingen en andere vrijwilligers deden mee aan dit feestelijke evenement in het kader van het Jaar van het Voorlezen en Internationale Dag van de Ouderen. De Leescoalitie en Stichting Aangepast Lezen willen door het organiseren van een Voorleeslunch voor ouderen laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Diverse media waren bij de Nationale Voorleeslunch aanwezig om verslag te doen.

 

 

 

Schrijfwedstrijd over voorlezen tijdens Culturele Zondag Op bezoek bij het boek

In samenwerking met Literair Nederland organiseerde de Leescoalitie een schrijfwedstrijd, waarbij deelnemers werd gevraagd een kort literair verhaal te schrijven dat zich perfect leent om te worden voorgelezen. In het verhaal moest de volgende zin verwerkt worden:‘Voorlezen maakt alles…’. Er waren meer dan 70 inzendingen, de winnende verhalen werden voorgelezen door acteurs tijdens deCulturele Zondag Op bezoek bij het boek in Utrecht, op 3 november.
Schrijver Philip Huff was juryvoorzitter.

 

Bekende Eriken lezen Erik of het klein insectenboek voor

Erik de Zwart, Erik van der Hoff en Erik van Muiswinkel © Chris van Houts

Erik van Muiswinkel, Erik de Zwart en Erik van der Hoff, Erik Mesie, Erik de Jong, Erik Brey, Erik Jurgens, Erik Lindner, Erik Jan Harmens, Eric Borrias, Erik Lemmers, Eric de Bruin, Erik Nieuwenhuis en Erik Boekesteijn: zij delen niet alleen hun voornaam met elkaar, maar ook met de hoofdpersoon uit Erik of het klein insectenboek. Dit boek stond centraal tijdens Nederland Leest en op 13 november lazen deze Eriken samen het hele boek voor tijdens een Voorleesestafette in de centrale bibliotheek in Rotterdam. Merel Westrik en Philip Freriks presenteerden de estafette.

 

 

 

 

© WJ. Ritman

Voorleesfeest voor blinde en slechtziende kinderen

Zaterdag 30 november vond in het kader van het Jaar van het voorlezen het Grote Voorleesfeest voor slechtziende en blinde kinderen plaats in het Spant! in Bussum. Dat lezen leuk is en dat voorlezen goed is, geldt voor alle kinderen met of zonder (lees)beperking. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat kinderboeken ook beschikbaar zijn in grote letter of in braille. Het Voorleesfeest was een mooie gelegenheid voor Dedicon en de Stichting Aangepast Lezen om zichzelf te presenteren met allerlei (nieuwe) soorten aangepaste (voorlees)boeken. Ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Gerda Havertong, las voor uit haar lievelingsboek. Ook Anke Kranendonk en Paul van Loon gaven een voordracht.

Sinterklaas Voorleestournee

© Jørgen Koopmanschap

Ter ere van het Jaar van het Voorlezen organiseert de Leescoalitie een Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok. In de maand november reisde Dieuwertje het hele land door om verhalen voor te lezen. In elke provincie van Nederland bezocht Dieuwertje een bibliotheek of een boekhandel. Overal was het een drukte van jewelste; soms waren er wel meer dan 300 kinderen en hun ouders aan het luisteren naar het voorlezen.

 

 

Voorlezen in justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt

© Werry Crone

Voorleesambassadeur Gerda Havertong, schrijver Abdelkader Benali en Lorenzeno “RMB” Jonathas waren op 18 december aanwezig in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt voor de lancering van het voorleesproject “Laat je Lezen”. Het project, dat onder andere uit een lessenserie over boeken, lezen en voorlezen bestaat, heeft als doel de band van jonge gedetineerden met hun kinderen of broertjes en zusjes te verbeteren.

Wanneer de jongeren zo ver zijn dat zij over voldoende lees- en vertelvaardigheden beschikken, maken zij een opname voor hun kind(eren) of jonge familieleden. Zo kunnen ze op een positieve manier in contact blijven met hun familie. Daarnaast is (voor)lezen goed voor de taalontwikkeling van de jongeren zelf en kunnen boeken en verhalen een positieve rol spelen bij de terugkeer in de maatschappij.