Jaar van het voorlezen
 

Geslaagd voorleesfeest voor slechtziende en blinde kinderen

Zaterdag 30 november vond in het kader van het Jaar van het voorlezen het Grote Voorleesfeest voor slechtziende en blinde kinderen plaats in het Spant! in Bussum. 

Apart feest voor deze kinderen

Dat lezen leuk is en dat voorlezen goed is, geldt voor alle kinderen met of zonder (lees)beperking. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat kinderboeken ook beschikbaar zijn in grote letter of in braille. Het Voorleesfeest was een mooie gelegenheid voor Dedicon en de Stichting Aangepast Lezen om zichzelf te presenteren met allerlei (nieuwe) soorten aangepaste (voorlees)boeken.

Ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Gerda Havertong

Foto: W.J.Ritman

De dag werd gepresenteerd door Lisa Wade (presentatrice van Het Klokhuis) en startte met de bekende Sesamstraat-actrice en ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Gerda Havertong, die voorlas uit haar lievelingsboek. Gerda had zich voor de gelegenheid heel feestelijk aangekleed en op haar hoofd had zij een bijzonder hoedje: een opengeslagen boek met voelbare plaatjes!

Schrijvers Anke Kranendonk en Paul van Loon

Kinderboekenschrijfster Anke Kranendonk was ook van de partij en las voor uit haar boeken. Voor de allerkleinsten was er een poppentheater, dat een prentenboek had bewerkt tot voorstelling. Schrijver Paul van Loon had zijn muzikale show met band speciaal aangepast voor het publiek van vandaag. Visuele aspecten werden uitgelegd en Lisa Wade omschreef (voor de kinderen die niet kunnen zien) o.a. hoe Paul en zijn bandleden eruit zagen. Na afloop van de voorstelling, die af en toe best spannend was, verscheen “Dolfje Weerwolfje” die de kinderen bij de hand nam en ze mee nam naar de informatiemarkt waar alle boeken van de schrijvers in verschillende leesvormen (dus ook in grote letters en in braille) gereed lagen. Een van de leerlingen toonde haar voorleestalent aan Paul van Loon door hem voor te lezen uit haar brailleboek van Dolfje Weerwolfje.

Speciale boeken

Voor de kinderen (van 4 tot ongeveer 9 jaar) was het een prima gelegenheid om op speelse wijze met lezen in aanraking te komen en te weten wat er voor hen allemaal beschikbaar is. Speciaal voor deze gelegenheid is er een grote collectie prentenboeken met voelbare plaatjes beschikbaar gesteld, zodat ook de kinderen met een visuele beperking meer kunnen beleven aan de inhoud van het boek. Deze zogenaamde voelboeken zijn vanaf vandaag beschikbaar in de uitleen, niet alleen voor blinde kinderen maar ook voor blinde ouders of grootouders die willen voorlezen.

Initiatiefnemers

Het Grote Voorleesfeest was een gezamenlijk initiatief van organisaties die werken met of voor kinderen met een visuele beperking: Koninklijke Visio, Bartiméus, Dedicon, Stichting Aangepast Lezen, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en Vereniging van Leesgehandicapten (NLBB) en werd ondersteund door de Leescoalitie, de organisator van het Jaar van het Voorlezen.
Het Grote Voorleesfeest is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Stichting Novum.