Jaar van het voorlezen
 

Nederland Leest (voor)

Het is november en zodoende de maand van Nederland Leest. Voor de achtste keer kunnen leden van de bibliotheek een exemplaar van het boek dat centraal staat gratis ophalen bij hun bibliotheek. Dit jaar gaat het om Erik of het klein insectenboek. Het boek is tegelijkertijd in een speciale luxe editie in de boekhandel te koop. Zo wordt het makkelijk mogelijk om met heel veel mensen tegelijk dit boek te lezen!

Erik of het klein insectenboek is een boek dat leest als een sprookje, en uitermate geschikt om voor te lezen. Het boek vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers.

Dat Erik of het klein insectenboek geschikt is om voor te lezen, kan iedereen komen ervaren op 13 november in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Daar lezen bekende en minder bekende Eriken het hele boek integraal voor tijdens een Voorleesestafette.

Voor scholen die met Erik of het klein insectenboek aan de slag gaan is er een speciale schoolsite. Op 20 november vindt Nederland Leest Live! plaats: een online literaire talkshow, waarbij scholieren uit het hele land met elkaar in gesprek gaan over Erik of het klein insectenboek.

Via deze website kan iedereen zichzelf in de Wollewei plaatsen.