Jaar van het voorlezen
 

Elsque wint Schrijfwedstrijd ‘Voorlezen maakt alles…’

In het Academiegebouw in Utrecht zijn op zondag 3 november de drie winnaars van de schrijfwedstrijd ‘Voorlezen maakt alles…’ bekend gemaakt: Elske van Lonkhuyzen (Elsque) met Stem, Nienke Pool met Alles kan een mens gelukkig maken en Antonio Termeer (Toon Tondelmans) met De laatste dagen van Tommy Woestijn.

De prijsuitreiking was onderdeel van Culturele Zondagen – Op bezoek bij het boek. Terwijl de schrijvers in de zaal glunderend zaten te luisteren, vertolkten acteurs Gerben Tuin, Lieke Gorter en Bas Moser hun verhalen.

Juryvoorzitter Philip Huff (1984) las het juryrapport voor en motiveerde de keuze voor de nummer één met de woorden: ‘In een persoonlijk – vanuit een ik-persoon geschreven – helder geschreven en subtiel opgebouwd verhaal toont de schrijfster van dit verhaal ons wat verdriet is. Door het niet te benoemen. Door de sfeer te tonen. Door leven te ademen in de karakters door tussen de regels te schrijven, en bladzijden vol verdriet ongeschreven maar niet ongelezen te laten. Door ze te neuriën. Net als de hoofdpersoon in het verhaal. Het is kort, het is krachtig, het is een prachtig kortverhaal: Stem.’

Behalve de voordracht door acteur Gerben Tuin won de 29-jarige Elske van Lonkhuyzen uit Nijmegen ook een geldprijs van € 250.

De schrijfwedstrijd is georganiseerd door schrijverscommunity Literairwerk.nl en de Leescoalitie, ter gelegenheid van het Jaar van het Voorlezen. 95 schrijvers namen deel aan de wedstrijd. Zij schreven een literair verhaal (voor volwassenen) dat zich goed leent om voorgelezen te worden en verwerkten hierin de zin ‘Voorlezen maakt alles…’.

Op de shortlist stonden naast de drie winnaars ook:

Mirandaja, Inspiratie/aspiratie 
Gert-Jan van den Bemd (Grand Foulard), Het project 
Ramon Martensen, Toen mamma een tekening werd
Hadeke, Wederkeren
Bill de Heer (Deheerbill), Zwaard
Hein van der Schoot (Schth), Zwembad