Jaar van het voorlezen
 

Bekende Eriken lezen Erik voor

Ze delen hun voornaam met een van de bekendste hoofdpersonen uit de Nederlandse literatuur: Erik van Muiswinkel, Erik de Zwart, Erik van der Hoff, Erik Jurgens, Erik de Jong en Erik Brey. Samen met andere naamgenoten lezen zij vandaag, woensdag 13 november, voor uit Erik of het klein insectenboek.

Erik de Zwart, Foto: Annemieke van der Togt

In de maand november staat deze klassieker van Godfried Bomans (1913-1971) centraal tijdens de campagne Nederland Leest. Leden van de openbare bibliotheek krijgen in die maand een exemplaar van het boek cadeau.

Voorleesestafette

In de centrale bibliotheek in Rotterdam lezen de Eriken tussen 13.30 uur en 20.00 uur Erik of het klein insectenboek integraal voor. De Voorleesestafette wordt gepresenteerd door Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest en door ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Merel Westrik. Jong en oud zijn welkom om te komen luisteren naar Bomans klassieker.

 

Eriken

De volgende Eriken lezen voor:

13:30 – 13:45: Opening door Merel Westrik en Philip Freriks.
13:45 – 15:00: Erik van Muiswinkel, Erik de Zwart en Erik van der Hoff
15:00 – 16:15: Erik Mesie, Erik de Jong, Erik Brey
16:15 – 17:30: Erik Jurgens, Erik Lindner, Erik Jan Harmens
17:30 – 18:45: Eric Borrias, Erik Lemmers, Eric de Bruin,
18:45 – 20.00: Erik Grijsen, Erik Nieuwenhuis, Erik Boekesteijn

Alle tijden zijn een indicatie en onder voorbehoud.

Wildcards

Erik de Jong, foto: Tibor de Jong

Er worden twee wildcards vergeven aan geïnteresseerde Eriken die op 13 november graag tussen hun bekende naamgenoten willen voorlezen. Erikken kunnen zich voor 11 november aanmelden via cvanravenstein@lezen.nl. Ook Eric’en, Eric-Jannen, Erik-Jannen en Ericken maken kans op een wildcard. UPDATE: de wildcards zijn vergeven. Erik Nieuwenhuis en Erik Grijsen zullen samen met hun bekende naamgenoten voorlezen!

 

Nederland Leest Erik of het klein insectenboek

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Eén boek staat centraal en wordt door de openbare bibliotheken gratis uitgedeeld aan hun leden. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.
de boekhandel komt een speciale luxe-editie uit. Erik of het klein insectenboek vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Midas Dekkers heeft de Lofrede geschreven die afgedrukt wordt in de Nederland Leest-edities van Erik.

 

 

Voorlezen verruimt de blik

De Voorleesestafette vindt plaats in het kader van het jaar van het Voorlezen. Met de Voorleesestafette vraagt de Leescoalitie, organisator van het Jaar van het Voorlezen, aandacht voor het feit dat het voorlezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft voor mensen van alle leeftijden, maar ook nog eens de blik verruimt. De Voorleesestafette wordt in samenwerking met de bibliotheek Rotterdam georganiseerd.