Jaar van het voorlezen
 

BN’ers lezen voor aan ouderen

Vandaag wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder meer Ruben Nicolai, Gerda Havertong, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Henny Huisman en Jan Siebelink lezen voor in zorginstellingen door het hele land. Ook schrijvers, basisschoolleerlingen en andere vrijwilligers doen mee aan dit feestelijke evenement in het kader van het Jaar van het Voorlezen en Internationale Dag van de Ouderen. De Leescoalitie en Stichting Aangepast Lezen willen door het organiseren van een Voorleeslunch voor ouderen laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Thema’s die op deze dag centraal staan, zijn onder meer de kwaliteit van ouderenzorg, maar ook uitsluiting en eenzaamheid. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren.

De kracht van verhalen

Boeken brengen verhalen binnen en roepen herinneringen op. Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de UvA, verwoordt het als volgt: “Voorlezen geeft de oudere, en zeker ouderen van wie het geheugen is aangetast, de gelegenheid terug te gaan naar de wereld van vroeger, wat ze naast afleiding ook prettige herinneringen aan bijvoorbeeld het ouderlijk gezin kan bieden. De verhalen zorgen voor rust, geborgenheid en veiligheid.”

Onderzoek

Recent onderzoek wijst uit dat de helft van de Nederlanders wel eens voorleest. Daarvan leest slechts 3% voor aan ouderen. De Leescoalitie hoopt dat de Nationale Voorleeslunch mensen aanzet tot vaker voorlezen, juist ook aan ouderen.

Stichting Aangepast Lezen

Ook wanneer er geen voorlezers voor handen zijn kunnen ouderen van verhalen blijven genieten. Stichting Aangepast Lezen biedt iedereen met een leesbeperking een zeer ruim en actueel aanbod aan gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Bekijk de website hoe dit in zijn werk gaat.

Update: Diverse media besteedden aandacht aan de Nationale Voorleeslunch:

Telegraaf
RTL Boulevard
Boekblad
Shownieuws (bij 3:20) (filmpje niet langer beschikbaar)
Dichtbij.nl (Metro)
Verslag van de Nationale Voorleeslunch met Merel Westrik door de Culturele Apotheek