Jaar van het voorlezen
 

Vol voorleesnajaar

De eerste regens hebben zich aangekondigd: de herfst, het voorleesseizoen bij uitstek is begonnen. Het Jaar van het Voorlezen is in volle gang en voor de komende maanden staan er nog een aantal grote evenementen op de agenda:

Schrijfwedstrijd “Voorlezen maakt alles…” – meedoen tot 1 oktober

In samenwerking met Literair Nederland organiseert de Leescoalitie de schrijfwedstrijd “Voorlezen maakt alles…”. Niemand minder dan schrijver Philip Huff is voorzitter van de jury. De beste verhalen zullen tijdens de Culturele Zondag Op Bezoek (3 november) bij het boek worden voorgedragen door acteurs, en de schrijver van het winnende  verhaal krijgt 250 euro. Inzenden is niet meer mogelijk (dit kon tot 1 oktober). www.culturelezondagen.nl

 

 

1 oktober Nationale Voorleeslunch

1 oktober is Nationale Dag van de Ouderen. Op die dag zal door het hele land voorafgaand aan de lunch worden voorgelezen aanouderen, in zorginstellingen en bibliotheken. De ambassadeurs van het Jaar van het Voorlezen, Gerda Havertong, Merel Westrik en Ruben Nicolai, maar ook andere Bekende Nederlanders als Dieuwertje Blok en Henny Huisman zullen deze dag voorlezen aan ouderen. Wij roepen bibliotheken en zorginstellingen op om mee te doen. Lees hier meer over de Nationale Voorleeslunch.

 

1-14 oktober Nationale tv-campagne

Voorlezen maakt alles leuker, spannender en lekkerder. Maar ook fijner, beter, gezelliger, duidelijker en…. vul maar in! Deze boodschap zal de eerste twee weken van oktober opnieuw op televisie te zien zijn. Aan de commercials van Gerda Havertong en Merel Westrik wordt een nieuwe commercial met Ruben Nicolai toegevoegd. Ook worden de bijbehorende posters (nogmaals) verspreid.

 

 

 

 

2-3 november Culturele Zondag Op bezoek bij het boek

Naar aanleiding van het Jaar van het Voorlezen en Nederland Leest staat heel Utrecht op 2 en 3 november in het teken vanvoorlezen en het boek. Culturele Zondagen organiseert in samenwerking met Het Literatuurhuis, de Utrechtse Bibliotheek en vele andere organisaties unieke activiteiten. Van een expeditie langs Utrechtse boekenkasten tot een literaire quiz in de Winkel van Sinkel en van een vossenjacht met bekende literaire figuren tot een verhalendiner: voor alle boekenliefhebbers, lezers, toehoorders, (amateur)schrijvers wat wils. Uiteraard wordt er veel voorgelezen, onder andere door Ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Gerda Havertong. Ook vindt de prijsuitreiking van de Schrijfwedstrijd plaats. Voorgenieten is nu al mogelijk: in de aanloop naar de Culturele Zondag Op bezoek bij het boek vertellen bekende en minder bekende Utrechters in de serie Expeditie Boekenkast over de rol van voorlezen in hun leven.

 

13 november: Voorleesestafette Erik of het klein insectenboek

In de maand november vindt voor de achtste keer de campagne Nederland Leest plaats. Tijdens deze campagne wordenNederlanders uitgenodigd om met elkaar in discussie te gaan over één boek. Het boek dat dit jaar centraal staat is Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Op woensdag 13 november zal Erik of het klein insectenboek tijdens een Voorleesestafette integraal worden voorgelezen door bekende Eriken in de openbare bibliotheek in Rotterdam. Binnenkort wordt een tipje van de sluier opgelicht en zullen de eerste namen bekend gemaakt worden.

Sinterklaas

Bij een Jaar van het Voorlezen mag een mooi Sinterklaasevenement niet ontbreken. Ter ere van het Jaar van het Voorlezen organiseert de Leescoalitie zodoende een ware Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok. In de maand november reist Dieuwertje het hele land door om verhalen uit ‘Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek’ voor te lezen. In elke provincie bezoekt Dieuwertje een bibliotheek of een boekhandel. Meer lezen over de Voorleestournee kan hier.

 

Er is meer, veel meer!

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorleesactiviteiten dit najaar. Op de kalender zijn ze te vinden en/of aan te melden. Ook worden via twitter (@jvhv2013) en facebook (facebook.com/jaarvanhetvoorlezen) allerlei evenementen onder de aandacht gebracht.