Jaar van het voorlezen
 

Winnaar Pabo Voorleeswedstrijd

De landelijke finale van de derde editie van de Voorleeswedstrijd Pabo´s is gewonnen door Nathalie Plantinga van HvA Kohnstammhuis uit Amsterdam. Tijdens de finale streden op 28 mei elf finalisten tegen elkaar voor de titel ´Beste Pabo Voorleeskampioen 2013´. 

De finalisten lazen ieder een fragment voor uit het door hen zelf gekozen boek uit de Canon van Nederland. Maar liefst vier finalisten lazen voor uit (een van de boeken over) Polleke van Guus Kuijer. Daarnaast was er zoals gewoonlijk het onderdeel ´gezamenlijk voorlezen´; de finalisten moesten om beurten een stuk uit een boek voorlezen dat ze pas op deze middag te zien kregen. Dit jaar was dat Schoenen voor een slaaf van Joyce Pool en Peter Nuyten.

Nathalie Plantinga vertegenwoordigde Noord-Holland en las voor uit Met de wind mee naar de zee van Guus Kuijer. De tweede plaats was voor Gianne Dodemont (Pabo Groenewoud, Nijmegen, Gelderland), zij las voor uit Polleke van Guus Kuijer, en derde werd Misja van Poppel (NHL Hogeschool, Leeuwarden, Friesland) die voorlas uit De flat van Fatima van Janneke Schotveld.

De andere acht finalisten en hun boeken:
Reinder Blaauw (Hanzehogeschool, Groningen, Groningen) - Van tijd tot tijd samengesteld door Anneriek Heugten
Jermaine van Haarlem (Hogeschool de Kempel, Helmond, Noord-Brabant) - De flat van Fatima van Janneke Schotveld
Jens Jonkman (Stenden, Assen, Drenthe) - Slavenhaler van Rob Ruggenberg
Emile Joosse (Pabo Venlo, Limburg) - De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius
Mirthe Kallenkoot (Windesheim, Zwolle, Overijssel) - Lang geleden..van Arend van Dam
Julia Klever (Marnix Academie, Utrecht, Utrecht) - Polleke van Guus Kuijer
Daniella Morcus (Windesheim Flevoland, Almere, Flevoland) - Sisa van Joyce Pool
Ginny van der Veer (Hogeschool Leiden, Zuid-Holland) - Voor altijd samen, amen van Guus Kuijer

De jury bestond uit Hubert Slings (directeur entoen.nu), Gaudola van Vlissingen (Hogeschool InHolland Rotterdam), Jacques Vriens (auteur) en Merel Westrik (televisiepresentratrice en ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen).

De landelijke finale vond plaats in Utrecht in het tijdelijke muziekcentrum Vredenburg, locatie Leidsche Rijn en werd gepresenteerd door Filemon Wesselink. De entr´acte werd verzorgd door LollyPop.

De Voorleeswedstrijd Pabo´s is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. Het is een initiatief van Stichting Lezen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Kunst van Lezen.