Jaar van het voorlezen
 

Winnaar De Nationale Voorleeswedstrijd

Op 29 mei vond voor de 20ste keer De Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Utrecht.  Twaalf kinderen streden met elkaar om de titel Nationale Voorleeskampioen 2013. Mees van Santen uit Zwolle (Overijssel) bleek de beste voorlezer en is de Voorleeskampioen van 2013.

HKH Prinses Laurentien, die aanwezig was bij de landelijke finale, maakte de winnaar bekend. Mees mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2013 noemen. Daarnaast wordt Mees een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Mees krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal er op toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. Mees ontving de bronzen voorleestrofee uit handen van Roan Pronk, de voorleeskampioen van 2012. Tijdens de finale las Mees voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten.

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Jacques Vriens (schrijver),  Bibi Dumon Tak (schrijfster), Siemon de Jong (bekend van het programma ‘taarten van Abel’) en Truuske Sanders (deskundige leesbevordering) heeft gekozen voor Mees omdat ‘Hij goed gebruik maakte van tempowisselingen en goed contact maakte met het publiek. Ondanks de spanning spatte het plezier van het voorlezen af ’. Mees zit op Basisschool Het Mozaïek in Zwolle. Als tweede eindigde Zwaan Noorlander uit Gelderland en als derde Noah Suliman uit Noord Holland. Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon. De winnende basisschool kreeg een wisseltrofee mee.

Dit jaar deden meer dan 3900 scholen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd.

Alle twaalf finalisten en hun boeken op een rijtje:
Ousmane Bangura (Kerkrade, Limburg) - Reis door de tijd 4 van Geronimo Stilton
Elieke de Beer (De Overlaet, Rosmalen, Noord-Brabant) - Blauwe plekken van Anke de Vries
Vera Driedijk (Jan van Schengenschool, Heinkenszand, Zeeland) -Verboden voor ons van Maren Stoffels
Floor Heyse (De Fontein, Sleen, Drenthe) - Floor is smoor van Marjon Hoffman
Isa de Jong (De Borg, Haren, Groningen) - Olle van Guus Kuijer
Liza Keizer (Albert Schweitzerschool, Emmeloord, Flevoland) - Spinder van Simon van der Geest
Marleen Kraan (St. Bonifatiusschool, Sneek, Friesland) - Verblind van Mel Wallis de Vries
Zwaan Noorlander (Sprengenpark, Apeldoorn, Gelderland) - De zomer van Winn-Dixie van Kate DiCamillo
Mees van Santen (Het Mozaïek, Zwolle, Overijssel) - Juffrouw Pots van Tosca Menten
Jasmin Suarez (Cleophasschool, Utrecht, Utrecht) - Spijt! van Carry Slee
Noah Suliman (De Vuurvogel, Uithoorn, Noord-Holland) - De heksen van Roald Dahl
Lydia Verhoef (De Carrousel, Gouda, Zuid-Holland) - De heksen van Roald Dahl

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de openbare bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De Nationale Voorleeswedstrijd is een project van Stichting Lezen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.