Jaar van het voorlezen
 

Prentenboek van het Jaar 2014

Krrrr…okodil! (uitgeverij C. de Vries-Brouwers) van Catherine Rayner is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2014. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2012 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters.

De prentenboeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2014 (van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari). Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Auteur en illustratrice Catherine Rayner studeerde illustratie op Edinburgh College of Art. Ze woont in Edinburgh met haar man, zoon, paard Shannon, kat Ena en goudvis Richard. Vooral de laatste drie zijn een bron van inspiratie voor haar verhalen en tekeningen over allerlei dieren.

In 2006 werd ze bekroond met de Best New Illustrator Award van de Booktrust Early Years Awards. In 2009 won zij de CILIP Kate Greenaway Medal voor haar tweede boek Harris Finds His Feet. Op het Edinburgh International Book Festival was Catherine in 2010 ‘illustrator in residence’. In 2012 won ze de UKLA Children’s Book Award.

Speciaal voor de Voorleesdagen komt Krrrr…okodil! ook uit in een mini-editie met dvd voor € 5,-.

De Prentenboek Top Tien voor De Nationale Voorleesdagen 2014 :

Krrr…okodil! Catherine Rayner / Catherine Rayner C. de Vries-Brouwers
Emilie! Eten!  Rebecca Cobb / Rebecca Cobb C. de Vries-Brouwers
Het boek van Max Pippa Goodhart / Andy Rowland De Fontein
Boer Boris Ted van Lieshout / Philip Hopman Gottmer
Pip en Posy en de grote ballon Axel Scheffler / Axel Scheffler Gottmer
Knuffelbunny Mo Willems / Mo Willems Gottmer
Gewoon gek! Ingrid & Dieter Schubert / Ingrid & Dieter Schubert  Lemniscaat
En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?  Elle van Lieshout & Erik van Os / Alice Hoogstad Lemniscaat
Balotje bij de dokter Yvonne Jagtenberg / Yvonne Jagtenberg Leopold
Maak je niet dik! David Melling / David Melling Van Goor

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

De Nationale Voorleesdagen 2014 starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 22 januari. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2014 voor de elfde achtereenvolgende keer plaats.

Zie ook www.denationalevoorleesdagen.nl