Jaar van het voorlezen
 

Voorleesflashmob

Meer dan dertig schrijvers en illustratoren die tegelijkertijd voorlezen uit eigen werk? Dat gaat gebeuren in kinderboekhandel De Boekenwurm in Maastricht op 22 april.

Met de flashmob wordt aandacht gevraagd voor de kleine en (of) de gespecialiseerd boekwinkel. Veel van deze boekwinkels hebben steeds minder klanten en hebben het financieel moeilijk. Deze winkels zijn juist de plek voor ouders en kinderen voor goed advies over een enorme collectie kinder-, jeugd- en voorleesboeken.

Schrijfster Manon Sikkel organiseert de flashmob naar aanleiding van een bericht van de eigenaresse van De Boekenwurm, Hanneke Koene, waarin zij aangeeft dat het niet goed gaat met haar boekwinkel. Het is de eerste keer dat schrijvers zich zo massaal inzetten voor een boekwinkel in het bijzonder, en voor boekwinkels in het algemeen. Manon Sikkel geeft aan: “Het is ons niet te doen om het redden van één boekwinkel, maar van allemaal. Pars par totum, zoals de Romeinen dan zeiden.”

Directrice van St. Lezen Gerlien van Dalen spreekt haar waardering uit voor dit initiatief: “Lezen is belangrijk, juist kinderen die veel lezen zijn beter in taal, ontwikkelen hun smaak en literaire competenties. Kinderboekhandels zijn bij uitstek geschikt om kinderen op maat te adviseren. Uitgebreide collectie en grote belezenheid en deskundigheid maakt dat kinderboekhandels belangrijke specialisten zijn voor het in stand houden van de boeken en leescultuur. Stichting Lezen ziet het belang van voldoende en goed gesorteerde (kinder)boekhandels.”

Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens opent de flasmob. Hij zal ook een toespraak houden over de waarde en het nut van kinderboeken en voorlezen. Andere aanwezige schrijvers en illustratoren zijn: Manon Sikkel, Anna van Praag, Janneke Schotveld, Joke Reijnders, Wieke van Oordt, Floortje Zwigtman, Marjolijn Hof, Milja Praagman, Claudia Jong, Henk Hardeman, Reggie Naus, Sander Hartog, Aby Hartog, Mark Haayema, Jean-Philippe Rieu, Pieter Feller, Tamara Geraeds, Michael Reefs, Li Lefebure, Susanne Koster, Eva Moraal, Anneriek van Heugten, Henk Joosen, Gerard Sonnemans, Annet Jacobs, Rob Meurders, Linda Amendt, Netty van Kaathoven, Anja Vereijken, Marco Kunst, Jowi Schmitz, Marian de Smet, Jan de Kinder, Kees de Boer, Mark Janssen, Margot Senden, Jan Lieffering, Suzanne Diederen. Ook zijn er vier beschermheiligen: Richard Thiel, Wim Krings, Marijke Sikkel en Louis Brouwer.