Jaar van het voorlezen
 

Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik gaan voorlezen

Op 19 maart zijn Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik als voorleesambassadeurs geïnstalleerd. Zij spraken de ambitie uit om ook de niet-voorlezers van Nederland aan te zetten tot voorlezen.

Voorleesambassadeur Gerda Havertong. Foto: Jurgen Koopmanschap.

Foto: Jurgen Koopmanschap.

Foto: Jurgen Koopmanschap

Voorleesambassadeur Merel Westrik.

Foto: Jurgen Koopmanschap

Onderzoek

Onderzoek naar de stand van het voorlezen in Nederland wijst uit dat 51% van de Nederlanders   voorleest. Vier op de tien niet-voorlezers geeft echter aan voorlezen wel leuk te vinden en driekwart van de niet-voorlezers is zich zelfs bewust van de voordelen van voorlezen. De ambassadeurs zetten zich in om deze niet-voorlezers dit jaar aan het voorlezen krijgen, zodat het totale percentage voorlezers aan het einde van dit jaar hoger is. Dit doel streven ze na door onder meer de hoofdrol te spelen in een opvallende publiekscampagne die in april van start gaat. Uit de eerste conclusies van het onderzoek naar de stand van het voorlezen, dat in opdracht van Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen en met steun van de Nederlandse Taalunie is uitgevoerd dooronderzoeksbureau Intomart Gfk, blijkt dat er voldoende potentieel is onder niet-voorlezers om wel te gaan voorlezen. Ook liggen er kansen om voorlezers aan te zetten kinderen al op jongereleeftijd te gaan voorlezen en om daar tot oudere leeftijd mee door te gaan. Aan het einde van het Jaar van het Voorlezen wordt de voorleespeiling herhaald, om te kijken in welke mate het jaar effect heeft gehad en de ambitie van de voorleesambassadeurs is vervuld.

Ambassadeurs

In de tussentijd zetten Voorleesambassadeurs Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik zich in om het belang van voorlezen landelijk te benadrukken. Volgende maand gaat een publiekscampagne van start waarin de ambassadeurs elk op hun eigen manier laten zien dat voorlezen alles duidelijker, spannender en grappiger maakt. Ook zijn zij gedurende het jaaraanwezig bij evenementen die het voorlezen onder de aandacht brengen bij een groot publiek, zoals de finale van de 20e Nationale Voorleeswedstrijd, de prijsuitreiking voor het eerste BoekStart Babyboekje van het Jaar en de Week van de Alfabetisering.

Wil je meer weten over Ruben Nicolai, Gerda Havertong en Merel Westrik?
Bezoek hiervoor deze websites:
www.rubennicolai.nl
www.gerdahavertong.nl
http://www.omroepwnl.nl/programmas/presentator/merel-westrik