Jaar van het voorlezen
 

Feestelijk congres over voorlezen

Op 19 maart vindt het jaarlijkse congres Lezen Centraal plaats, met als thema dit jaar: Voorlezen Vanzelfsprekend. Het gevarieerde en inspirerende programma wordt gepresenteerd door Dolf Jansen en vindt plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam.Voorlezen legt de basis voor de schoolcarrière en fungeert als katalysator op de weg naar de toekomstige bijdrage van jongeren aan de kennissamenleving. Maar voorlezen is ook leuk, het is een bescheiden investering die veel warmte en plezier geeft. Dit symposium heeft een extra feestelijk tintje. De Nationale Voorleesdagen, de Voorleeswedstrijd, BoekStart en Stichting Lezen zelf jubileren. Aanleidingen om samen met andere leesbevorderingspartners, in de Leescoalitie, een jaar lang aandacht te besteden aan voorlezen. Dit symposium biedt u zoals altijd inspiratie en  informatie, met bijzondere inleiders en ontmoetingen met auteurs. De feestelijke omlijsting en de taart zijn extra.

Programma

Lezen Centraal wordt gepresenteerd door cabaretier Dolf Jansen. In het ochtendprogramma spreekt prof. dr. Paula Fikkert over baby’s en hun brein. Baby’s lezen natuurlijk nog geen boeken. Maar wat weten ze al van taal? Ze horen immers al voor hun geboorte. Wat betekent die vroege taalverwerving voor toekomstige leesvaardigheid? En welke rol spelen taalaanbod en voorlezen daarbij?

Maarten Asscher, directeur van Athenaeum boekhandel en schrijver, verkent in zijn bijdrage de grens tussen lezen en niet-lezen. Ligt die grens eigenlijk wel vast en wat betekent het aan deze of gene zijde te verkeren?

Jacques Vriens sluit de ochtend af met een lezing over het belang van voorlezen, thuis en op school. In zijn verhaal veel anekdotes maar ook sterke argumenten waarom voorlezen belangrijk is.

Het middagprogramma biedt u een groot aantal op de praktijk gerichte sessies en de mogelijkheid een van uw favoriete auteurs te horen spreken en te ontmoeten. Het volledige programma vindt u hier en u kunt zich hier inschrijven voor het congres.